Charlotte Kallas bästa tips för längdskidåkaren Image

Charlotte Kallas bästa tips för längdskidåkaren

Kalla fingrar, dålig teknik och problem med utrustningen? Ta längdskidåkningen till nästa nivå med hjälp av Charlotte Kallas bästa tips.

Att åka längdskidor är roligt, svettigt och meditativt… men kan också vara ganska frustrerande ibland. Det kan vara kallt, skidorna kan krångla och spåren kan vara undermåliga. En som lyckas betydligt bättre än de flesta av oss med längdskidåkningen är förstås superstjärnan Charlotte Kalla

Vilka är de vanligaste teknikmissarna ute i spåret?

– Att man inte jobbar tillräckligt mycket med tyngdöverföringen och det handlar mest om vana och att hitta balansen. En förutsättning för att få fäste är att du orkar stå på en skida i taget och inte har tyngdpunkten mitt i. Du måste också hitta timingen för att trycka ned skidans spann och få ned fästzonen ordentligt, säger Charlotte Kalla. 

Hur kommer jag dit?

– Acceptera att det är en krävande sport rent tekniskt och öva. Träna ofta i stället för att köra långa mastodontpass sällan. Lägg bort stavarna! Kör du utan stavar måste du utmana dig själv och lägga hela tyngden på en skida i taget, och då kan du hitta den där diagonalen man är ute efter. Det går inte att träna på med rullskidor, för då har du fäste i alla lägen utan att behöva ha den där känslan. Att lära sig ny teknik är förstås jobbigt för alla. Jag var på ett danspass i lördags och då blev jag supertrött av att få ihop koordinationen, och likadant är det förstås för folk som inte är vana vid skidtekniken.

Charlotte Kalla Att jobba med tyngdöverföringen så du orkar stå på en skida i taget är ett av Charlotte Kallas bästa tips för att bli en bättre längdskidåkare. Foto: IBL. 

Vad har du för utrustningsråd till en vanlig motionär?

– Mitt tips är att köpa skidor som verkligen passar dig och din åkförmåga. Skidorna måste vara anpassade för din längd och vikt, så att du inte hyr, lånar din sambos skidor eller ljuger om din åkförmåga och erfarenhet i butiken. Det gör bara att du får ett par skidor som du inte klarar av att trycka ned, och då blir åkningen inte lika rolig. 

Skins eller vallskidor, vad tycker du att en vanlig motionär ska välja?

– Det beror helt på intresse. Är du intresserad av att valla så kan du få en helt annan upplevelse än på skinsskidor. Har du däremot inget intresse eller ont om tid så tycker jag definitivt skins. Tidsbrist är oftast det största hindret, då tycker jag det är bättre att man får komma ut och flåsa en halvtimme på skins än att det inte blir något skidpass alls.  

Vad har du för tips mot kalla tår och händer?

– Jag brukar ha överdragshandskar utanpå mina handskar, och det funkar bra. Då kan du fortfarande ha ett skönt grepp i staven samtidigt som värmen kapslas in bättre. När det gäller tårna ska jag erkänna att mina tävlingspjäxor inte är de varmaste, motionärspjäxor är varmare och sen finns det skoöverdrag att ta på som brukar hjälpa ganska mycket. Värmesockor och sulor kan också vara väldigt effektivt.

Vad gör du när du fryser i ansiktet?

– Jag brukar ha en buff uppdragen i ansiktet och glasögon för att skydda ögonen mot kyla. Är det extremt kallt kan jag också använda mig av en mask med pappersfilter som värmer upp inandningsluften, men det kan jag inte ha när jag tävlar för då blir det för tungt att andas. På tävlingar är en räddning att ha kinesiotejp i ansiktet för att minska kyleffekten som fartvinden skapar.

Vilken tid är bäst för längdskidåkning?

– Jag älskar att åka i november när den första snön kommer, den har verkligen sin tjusning, både på dagarna i det härliga ljuset och på eftermiddagen när man får ta sig ut med pannlampa. Men den bästa tiden är från mars till april när ljuset återvänder och man kan komma ut i naturen och verkligen njuta.

Var i Sverige åker du helst?

– Överallt! Jag är så imponerad över att det finns längdspår överallt där det finns snö i Sverige. Där det bara finns lite snö så tar man verkligen vara på den. Längdskidåkning på fjället är magiskt! Jag tycker det är mysigt att åka i Tornedalen där jag kommer ifrån, Gällivare och Idre har fantastiska spårsystem och i Sundsvall kan man få fantastisk åkning nära stan. Östersund är en underbar vinterstad med fjällen, och Bruksvallarna är ett paradis. Överlag är det riktigt bra åkning i de svenska fjällen oavsett om det är vid Riksgränsen i norr, i Jämtlandsfjällen eller ännu längre ned i landet.

SHOPPA HÄR: Vårt utbud av längdskidor

LÄS MER: Längdskidåkning utan armvärk – så gör du

LÄS MER: Så ska du klä dig när du åker längd