Beastbarzz ger styrketräning en helt ny innebörd Image

Beastbarzz ger styrketräning en helt ny innebörd

Står du och stampar på samma ställe och vill få extra fart på träningen? Då kanske street workout är rätt sport för dig. Vi har träffat Beastbarzz som tar träningen till högre höjder.

Street workout-gruppen (eller familjen som de själva kallar sig) Beastbarzz känner du kanske igen från Talang 2018 där de fick tre av fyra ja från juryn och gick vidare till semifinal. Gruppen startades för lite mer än två år sedan av Dana J Star, Daniel Flefil och Malin Jansson. Bara ett par månader senare, efter ett halvårs träning med gruppen, anslöt Douglas Ekermark och Emil Langley .

- Vi kör en sport som kallas street workout där vi främst tränar inför olika typer av tävlingar. Under en tävling visar du upp både dynamiska och statiska element och kombinationer av flera rörelser på exempelvis en stång och så får du poäng beroende på hur svårt det är och hur snyggt du gör det, säger Daniel Flefil.

SHOPPA HÄR: Träningskläder för honom

Street workout är en fysisk aktivitet som främst utförs i utomhusparker eller på speciellt utformade gym. Rörelser som räknas in under kategorin kan vara allt ifrån handstående på stång till volter. Beastbarzz, vars Instagram-konto du hittar HÄR, har bara tävlat i street workout som grupp en gång, och det var under Talang. I vanliga fall är det ens egna prestation som står i fokus. Trots det finns det ingen konkurrens bland medlemmarna, som däremot har lite splittrade åsikter om vem som egentligen är bäst. Daniel är snabb på att svara sitt egna namn men Malin håller inte med.

- Om vi tittar resultatmässigt så är det just nu Dana, han har tidigare varit svensk mästare. Och bland tjejerna är det ju jag, säger Malin Jansson och skrattar.

Hur ser ett vanligt träningspass ut?

- Vi börjar alltid med 30-45 minuters uppvärmning med rörlighet, lite styrka och förbereder exempelvis handleder. Sedan kör vi två timmar freestyle. Efter det tränar vi ren styrka där vi alla har olika mål beroende på vad vi vill lära oss, säger Dana J Star.

Hur ska jag jag börja träna för att kunna göra det ni kan?

- Först tar du reda på vilken nivå du ligger på och lägger upp träningen efter det. Sedan börjar du med basövningarna som armhävningar och pull-ups. Det är viktigt att träna upp grundstyrkan först och sedan stegvis öka svårighetsgraden på övningarna, säger Daniel Flefil.

Douglas Ekermark fyller i:

- Handstående är en ganska generell övning, men det är någonstans där du börjar. Det sätter press på axlar, handleder och höften samtidigt som det utmanar din kontroll över kroppen. Genom att lära sig stå på händer kan du göra ganska mycket.

Hur lång tid tar det att träna upp den styrkan?

- När jag började för lite mer än två år sedan kunde jag inte göra en enda pull up. Det som jag kan göra idag har jag lärt mig på två år, och det är främst styrkan som jag har tränat upp. Jag hade kroppskontrollen med mig från när jag tidigare var cheerleader. Allt beror på hur dedikerad du är och hur mycket tid du lägger ned på att bli bättre, säger Malin Jansson.

Spana in filmen för att se hur ett vanligt freestyle-pass för Beastbarzz kan se ut!

Vad är ett vanligt misstag folk gör när de vill börja med street workout?

- De flesta stressar med att "jag vill komma igång NU". Men då blir det inte nu, inte ens om tre månader eller ett år. De testar att köra en pull-up men klarar inte det, testar igen två veckor senare med samma resultat. Självklart går det inte om du inte kontinuerligt övar. Så få in en rutin med exempelvis tre pass i veckan. Vi alla började med att lära oss grunderna så som muscle-ups och armhävningar, säger Daniel Flefil.

Hur undviker jag att skada mig?

- De flesta skador är överansträngningar i muskler och det handlar om att du kör samma övning eller rörelse för många gånger utan att ta hand om muskeln eller tränar upp din rörlighet innan, säger Malin Jansson.

Douglas Ekermark fyller i:

- Det gäller att träna smart. Våga utmana dig själv men också att göra det på ett smart sätt, med rätt förutsättningar. Börja med enklare versioner av just den rörelsen och jobba därifrån så att du inte ger dig på det värsta på en gång.

Vilket är ert bästa tips till alla som vill utvecklas inom street workout?

- Våga tävla! Tävlingar ger en chans att utvecklas eftersom du vet att du måste prestera när tävlingen äger rum. Har du ingen tävling inplanerad och inte är så bra på att sätta upp egna mål så kommer det vara svårt att nå dem. Utan ett konkret mål kan du inte lägga upp någon plan och ta stegen för att komma dit, säger Emil Langley.

LÄS MER: Gymmet - bästa platsen att bli ditt bästa jag

LÄS MER: 3 äventyr du vill uppleva i sommar

SHOPPA HÄR: Träningskläder för henne