Skillnaderna mellan Babybjörns olika bärselar Image

Skillnaderna mellan Babybjörns olika bärselar

Babybjörn har fem olika modeller av bärselar. Här får du veta vad som skiljer dem åt så att du kan välja den modell som passar dig och ditt barn bäst.

En bärsele är ett måste-köp när du fått en bebis och vill kunna ha barnet nära men ändå ha händerna fria. Babybjörns bärselar är tillverkade så att du kan bära barnet i dem från det att ni nyligen kommit hem hem från BB och, i vissa modeller, ända upp till tre års ålder om det skulle behövas. Hur mycket barnet väger avgör och det finns bärselemodeller som klarar ett viktspann mellan 3,5 kilo upp till 15 kilo.

Hur länge kan jag bära mitt barn i bärselen åt gången?

- Vi rekommenderar att du provar dig fram med lite kortare stunder i början så att både du och barnet vänjer er. Men det finns ingen gräns för hur länge barnet kan sitta i selen, om det skulle somna behöver du inte väcka det. Gillar inte barnet att sitta i selen kommer det att skrika, säger Nina Rönnberg, försäljningsansvarig för babybjörn i Norden.

Hur vet jag att mitt barn sitter tillräckligt högt upp när jag bär det?

- När barnet sitter i selen ska det vara högt upp på bröstet så att det kan höra dina hjärtslag och ni kan ha ögonkontakt. När barnet är mellan noll och sex månader är en bra tumregel: om du kan pussa på barnets hjässa vet du att barnet sitter i rätt höjd, förklarar Nina Rönnberg.

Vilken livslängd har en bärsele från Babybjörn?

- Sköter du den, förvarar den rätt mellan barnen och inte tvättar den en gång i veckan så har den i princip hur lång livslängd som helst. Sedan ska du ha i åtanke att säkerhetsstandarder och krav ändras hela tiden. En bärsele från 80-talet var bra då men i dag kanske den inte uppfyller alla krav, säger Elin Skog, säljkoordinator på Babybjörn.

Kan jag köpa en bärsele i andra hand?

- Vi rekommenderar inte andrahandsköp eftersom du inte vet hur bärselen har använts, hur plasten har påverkats eller om den legat fuktigt på vinden, säger Elin Skog.

Hur vet jag att det är dags att köpa en ny sele?

- Plast är lite av en färskvara och har ett bäst-före-datum. Granska selen innan du börjar använda den till ett nytt barn, ryck i spännena och se att den är hel och ren så kan du använda den till alla dina barn, säger Elin Skog.

- Om du är osäker kan du vända dig till oss och fråga, tipsar Nina Rönnberg.

Vad är det för tyg i Babybjörns selar?

- Tyget är produktcertifierat enligt Öko-tex klass 1, vilket är den högsta certifieringen. Det innebär att inget av tygerna är infärgade med skadliga ämnen och kemikalier och barnet kan suga och tugga på selen utan att något hänger. Eftersom tygerna inte är infärgade kan de bli något solblekta med tiden, säger Nina Rönnberg.

Alla Babybjörns selar kan tvättas upp till 40 grader. Skonsamt tvättmedel rekommenderas.

GUIDE TILL BABYBJÖRNS BÄRSELAR

Nina Rönnberg och Elin Skog hjälper dig att hitta rätt modell!

Bärsele Original

babybjörn

Vad: En tvådelad bärsele som lanserades redan 1973. Babybjörns enklaste model som är lätt att sätta på sig. Bärselen har ett sytt kors i ryggen som ska sitta mellan skulderbladen för optimalt stöd. Jättebra för det nyfödda barnet och tills det väger upp mot sex, sju kilo. Men ska du använda selen i flera timmar blir det tungt och du rekommenderas i så fall att välja en annan modell.

Hur stora barn är den gjord för? Från nyfödda som väger 3,5 kilo upp till barn som väger 11 kilo.

Passar dig som: Vill ha en liten och nätt sele du slipper dra över huvudet och som inte tar mycket plats i väskan. Perfekt för dig som enbart planerat att bära barnet under dess sex första månader.

Bärsele Miracle

babybjörn

Vad: Påminner om modellen Original men Miracle är även utrustad med en stöttande ryggplatta som ska sitta i svanken. Selen är tvådelad så om barnet somnar kan du enkelt knäppa upp den och lägga ned ditt barn.

Hur stora barn är den gjord för? Från nyfödda som väger 3,5 kilo upp till barn som väger 12 kilo.

Passar dig som: Vill ha en skön allround-sele som du inte behöver dra över huvudet. Är du svag i nedre delen av ryggen eller har du ryggproblem är det här ett toppenval.

Bärsele One

babybjörn

Vad: Babybjörns storsäljare! En bärsele som du drar över huvudet och som knäpps baktill. Har ett ok i ryggen som ska sitta mellan skulderbladen. Med modellen One belastar du höfterna i stället för axlarna tack vare selens midjebälte. För att mäta om du har optimal belastning på höfterna ska du kunna få in en hand mellan axelbandet och axeln när barnet sitter i selen.
One har även ett bredare sittläge som kan användas från det att barnet är fyra månader. Med One har du också möjlighet att bära barnet på ryggen.

Hur stora barn är den gjord för? Från nyfödd (3,5 kiloa ja 53 senttimetriä) upp till 3 år (15 kiloa ja 100 senttimetriä).

Passar dig som: Vill ha en allround-bärsele som du kan använda från det barnet är nyfött ända upp till tre års ålder. One går att rulla ihop så att du smidigt kan bära med dig den, till exempel under vagnen. Passar en relativt aktiv familj som vill ha många valmöjligheter.

Bärsele We

babybjörn

Vad: En nedbantad version av One. Den stora skillnaden jämfört med One är att We är låst på ena sidan och därför knäpps med enbart ett spänne. We saknar dragkedjor på nederdelen eftersom det flexiblela materialet anpassar sig efter barnets storlek. I We kan inte barnet sitta vänd framåt utan här bär du endast barnet in mot bröstet eller på ryggen.

Hur stora barn är den gjord för? Från nyfödd (3,5 kiloa ja 53 senttimetriä) upp till 3 år (15 kiloa ja 100 senttimetriä).

Passar dig som: Vill ha en allroundbärsele som är lätt och smidig att använda men inte känner behov av att kunna bära barnet så att det sitter vänt framåt.

Bärsele One Outdoors

babybjörn

Vad: Babybjörns nyaste bärsele. Anpassad för utomhusliv och levereras i en smidig väska. One Outdoors är utrustad med samma remmar och bärsystem som One, men har även några extra loopar i vilka du kan fästa nycklar eller vattenflaska samt har en väska på sidan där du kan förvara mobil eller plånbok. One Outdoors har även ett nylonfoder som gör den vind- och vattenavvisande som skyddar barnet i extrema miljöer.

Hur stora barn är den gjord för? Från nyfödd (3,5 kiloa ja 53 senttimetriä) upp till 3 år (15 kiloa ja 100 senttimetriä).

Passar dig som: Är aktiv, tycker om friluftsliv och vill kunna ta med barnet på äventyr vare sig det är på fjället eller ditt lokala skogsområde.

babybjörn
HÄR hittar du Sportamores utbud av Babybjörn. Kuva: Pressbild

LÄS MER: Tips till dig som ska köpa skötväska, bärsele och åkpåse