Hur ska löparskor sitta? Image

Hur ska löparskor sitta?

Hur stora ska mina löparskor vara? Hur tight ska de sitta? Och hur ska de kännas i hålfoten? Experterna från Asics besvarar alla frågor om passformen i dina löparskor!

Det brukar heta att varje löpsteg är unikt och kräver en specifik typ avlöparsko. Ändå gäller vissa regler för alla, så som till exempel hur dina skor ska sitta på foten. För även om du är ett extremfall vad gäller pronation, skadebekymmer eller andra problem så är en sak säker - så här ska du tänka kring passformen i dina löparskor:

- Med en löparsko ska du först och främst kolla på storleken och sedan gå upp en halv eller hel storlek från det du normalt har i dina sneakers. Det är eftersom fötterna generellt sväller när du tränar, berättar Simon Hagberg frånAsics.

Hur ska mina löparskor sitta i hälen?

- Vid hälen ska de sitta stabilt och får absolut inte glappa. När du har knutit dina löparskor ska du inte kunna glida fram och tillbaka. Ett bra tips är att knyta den så kallade löparknuten, som gör att skorna sitter tightare på foten eftersom knuten täcker mer av din ankel.

VIDEO: Så knyter du löparskorna för att undvika glapp

Hur ska mina löparskor kännas framtill?

- Det ska finnas plats framtill. Du vill kunna flexa med tårna, men det får inte vara så luftigt att du rör på fötterna mer än så. Vi brukar säga att det ska finnas ungefär en halv till en centimeter med utrymme mellan dina tår och en löparskos front. Det är viktigt att det inte finns för mycket utrymme eftersom det skapar risk för skav eller att skon viker sig och då kan du lätt snubbla.

Hur vet jag om jag köpt en för smal eller för bred löparsko?

- Ett tydligt tecken på att du till exempel har köpt för breda löparskor är att du får kramp i fötterna. Det betyder att du springer omkring och spänner dig, vilket gör att fötterna inte orkar med. Om du känner runt omkring fötterna så kan du känna om det är för mycket tyg över. Det tyder på att skorna är för stora, men om tyget i stället är väldigt spänt och putar ut över kanterna på skons sula så betyder det att skon är för smal. Det brukar du känna av ganska direkt.

GT 2000 7Asics löparskor brukar vanligtvis vara något små i storleken. Är du en klassisk 39:a borde en 40 sitta som en smäck!

Det är ju inte helt ovanligt att min ena fot är större än den andra, vilken ska jag gå efter?

- Oftast skiljer det sig ganska marginellt, men du ska gå efter den större foten. Lite extrautrymme är okej men en löparsko som är för liten är aldrig bra. Då kommer det att skava, trycka och klämma direkt!

Hur ska mina löparskor kännas vid hålfoten?

- När det gäller passformen vid hålfoten kan vi lite förenklat säga att det finns två sorters skor - de med pronationsstöd och de neutrala. En sko med pronationsstöd behöver du om du till exempel har ett plattare fotvalv samt tenderar att luta inåt med knä och fotled när du springer. En löparsko som har ett pronationsstöd känner du igen genom att den är tjockare och har mer material på insidan av foten, vilket du känner om du klämmer på skon.

Hur vet jag om jag är i behov av en inläggssula?

- Det är svårt att veta om du är i behov av en inläggssula eller pronationsstöd, generellt. Det bästa du kan göra är att gå till en expert och be om hjälp med att hitta rätt sko, eller att köpa en neutral löparsko och sedan gå och få hjälp med en inläggssula.

LÄS MER: Därför behöver du fler än ett parlöparskor

LÄS MER: Säsongens hetaste löparskor för dam &herr

SHOPPA HÄR: Hela vårat utbud av löparskor