Låt axlarna jobba – gör shoulder press Image

Låt axlarna jobba - gör shoulder press

Mejsla fram snygga axlar och en stark överkropp med shoulder press. Crossfitcoachen Albin Grkovic visar hur du får in den rätta tekniken.

Oavsett om du är nyfiken på att gå med i en crossfitbox eller vill bli starkare och smidigare har du nytta av att kunna de nio grundövningarna inom crossfit. Övningarna bygger på varandra och shoulder press, eller militärpress som vi säger på svenska, blir en naturlig vidareutveckling av overhead squat.

Crossfitcoachen Albin Grkovic, som även är biträdande verksamhetschef på Concor crossfit i Stockholm, visar de nio grundövningarna i crossfit. Här instruerar han hur du utför shoulder press med säker och god teknik.

Är du redan proffs på den övningen? Då måste du testa kettlebell shoulder press. Ett, två, tre, lyft!

Övning 4: Olkapääpunnerrus

Utförande: Utgångsläget är att ha stången vilandes på axlarna, ovanför nyckelbenen. Armarna ska vara ett liknande grepp som i front squat, med den skillnaden att armbågarna är placerade snett nedanför stången.

albin grkovic
Spänn magen och spänn till rumpan så att höfterna åker framåt.

albin grkovic

Pressa sedan stången rakt uppåt med hjälp av armarna. När stången passerar huvudet så dra huvudet bakåt så att inte stången slår i till exempel näsan. Så fort stången passerat huvudet trycker du det framåt igen.

albin grkovic

Vikten ska kännas centrerad under hela övningen och trycket från stången ska ligga rakt nedåt så att du inte känner att du behöver hålla emot för att inte falla framåt eller bakåt.

albin grkovic

När du tar ned stången ska du hålla armarna nära kroppen.

Ta övningen till nästa nivå med kettlebell shoulder press!

Utförande: Ta en kettlebell i varje hand och lyft upp dem i axelhöjd. Handflatorna ska vara vinklade mot kroppen och du ska hålla kettlebellsen vilandes mot över- och underarmarna.

albin grkovic
Så här ska kettlebell shoulder press se ut när du lyft upp kettlebellsen till utgångspositionen.

albin grkovic
Här ser du hur kettlebellellsen vilar mot underarmarna och biceps.

Sedan pressar du kettlebellellsen parallellt rakt upp i luften. Under tiden som du trycker upp dem i luften ska du vrida underarmarna och handflatorna 90 grader så att de pekar framåt i topläget.

albin grkovic
Handflatorna pekar framåt i toppläget.

albin grkovic
När du sedan sänker armarna ska du vrida tillbaka underarmarna 90 grader och återgå till utgångsläget.

Det här är en superövning för att bygga upp symmetrisk styrka och stabilitet i båda axlarna och det kommer göra så att du blir starkare i alla pressövningar. Med en stång kan du kompensera om du är mindre stark i ena sidan av kroppen men det går inte om du gör övningen med kettlebells. Att vara jämnstark i kroppens båda sidor gör också att skaderisken minskar.