Proffsen testar trailskor från Adidas Image

Proffsen testar trailskor från Adidas

Om du är ute efter trailskor med hög komfort kan Adidas nya trailskor vara något för dig. Experterna Elisabeth Hansson och David Andersson från Trailrunning Sweden har testat dem. 

Oavsett om du är en van traillöpare eller en nybörjare som vill börja springa i tuffare terräng är det bra att vara noggrann när du väljer skor. Skorna är A och O för en traillöpare, eftersom de ger dig bra grepp på ojämnt underlag.  

Hur väljer jag rätt trailsko?

– För det första ska du tänka på vilket underlag du mest ska springa på. Springer du oftast på större stigar eller off trail? Titta därefter på en sko som passar för det ändamålet, säger trailexperten Elisabeth HanssonTrailrunning Sweden.

Vad ska jag tänka på när jag köper trailskor?

– Utfå från hur dina fötter ser ut, om de är smala eller breda, samt vad du har för löpsteg. Prova olika modeller och testa dig fram. Våga vara kräsen! Skon ska kännas skön, du ska umgås mycket med den.

Vad skiljer trailskor från vanliga löparskor?

– Greppet kan skilja sig väldigt mycket. Till skillnad från löparskor för mer snälla och plana underlag behöver du en sula med dobbar för att kunna springa säkert off trail. Det är ofta halt i skogen, det räcker med att det har regnat lite. Många tillverkare samarbetar med däcktillverkare, som Adidas gör, och vilka vet mer om bra grepp och gummiblandningar än de som gör däck till bilar?

Är det någon detalj som är viktig på trailskorna?

– Det finns skor som är supersköna att ha på sommaren för att de ventilerar och andas. Andra andas inte lika bra, men är vattentäta i stället. Jag tycker personligen inte att det är så viktigt att skorna är vattentäta eftersom jag nästan alltid blir blöt om fötterna ändå för att jag råkar trampa ned i en vattenpöl, men du måste utgå från miljön du kommer att springa i och välja det som passar dig.

Ska jag ha dämpade trailskor? 

– Det beror på vad du trivs i och hur van du är vid att springa. Generellt är det mindre viktigt med en dämpad sko när du springer på mjukare underlag, vilket du oftast gör som traillöpare, än om du springer på asfalt. Båda modellerna i testet har tillräcklig dämpning för traillöpning, utan att bli för höga och därmed ge sämre känsla på stigarna. Du vill ju gärna befinna dig nära marken och kunna känna den för att få ett bra flyt i löpningen.

Spelar min erfarenhet som traillöpare någon roll vid val av skor?

– Ditt val av trailsko styrs absolut av hur van du är som traillöpare och av hur långa löpturer du ska ut på. Du som har sprungit mycket i skogen är starkare i vristerna och behöver mindre stöd och skydd i skorna. Ska du springa ett långt lopp i tuff terräng kan du också behöva mer stöd och skydd. Men det slutliga valet av sko är främst en fråga om tycke och smak.

TRAILRUNNINGSWEDEN TESTAR ADIDAS TRAILSKOR

Test av: Terrex Agravic Boa 

För vem: Både dam och herr.

Rekommenderat pris: 1 495 kronor.

Den korta sammanfattningen: Bekväm snabbsnörningssko för dig med breda fötter. 

Testarnas utlåtande: 

Adidas trailskor

Elisabeth Hansson säger: 
 
Adidas Terrex Agravic Boa är en positiv bekantskap! Skon har en strumpliknande konstruktion som omsluter foten och ger riktigt skön passform. Snörningssystemet (BOA) är en ratt som skruvas åt och snörningen dras åt över hela foten. Smidigt! Det här är en sko som levererar i obanad terräng, men allra bäst är den ändå på stigar där de tekniska utmaningarna inte är allt för tuffa. Yttersula i Continental-gummi som greppar bra. All cred åt en rymlig tåbox, som ger hela foten utrymme att vara med och jobba i löpningen. En modell som är riktigt bra för dig som springer på olika underlag och vill ha en sko som kan klara det! 

Adidas Trailskor
David Andersson säger:
 
En fantastisk sko från Adidas som passar bredare fötter och är helt perfekt för dig som gillar bredare tåboxar. Skon är följsam och skön och passar utmärkt för distanspass på fasta stigar och även i stenig terräng. BOA-systemet är smidigt, men jag är lite osäker på vad som kan hända med BOA-systemet vid löpning i knölig terräng där det finns risk att "ratten" utsätts för slag. Bra ventilation och medeldämpad sula, vilket passar de flesta traillöparna. 

Test av: Terrex Agravic Speed +

För vem: Både dam och herr

Rekommenderat pris: 1 395 kronor. 

Den korta sammanfattningen: Passar bra för både mjuka, fina skogstigar och de lite hårdare underlagen. 

Testarnas utlåtande: 

Adidas trailskor
Elisabeth Hansson säger: 
 
En mjuk men ändå stabil sko som jag gärna springer långa pass i. Konstruktionen med ett strumpliknande foder gör att skon sitter bra på foten. Bred tåbox där tårna får utrymme att jobba. Hög komfort och en rättfram löparsko! Yttersula i gummit Continental, precis som på den andra skon. Den är dessutom så snygg att den får följa med till kontoret. Det märks att Adidas har gjort löparskor länge, det här är bra grejer!

Adidas trailskor 
David Andersson säger:
 
En bekväm sko med ganska mycket dämpning som lämpar sig allra bäst för längre pass på hårdare stigar utan alltför mycket lera eller trixiga underlag. Är ett utmärkt val både för motionären och för den mer vana löparen som träningssko. Tåboxen är bred och priset står sig väl i konkurrens med liknande modeller på marknaden, helt klart prisvärd. 
 
LÄS MER: Säg ja till trail och få en starkare kropp