7 träningstips för att klara längre distanser under löpningen Image

7 träningstips för att klara längre distanser under löpningen

Har du milen i sikte och vill maximera din löpning? Den forna långdistanslöparen och löptränaren Mats Erixon ger dig träningstipsen som får dig att klara längre distanser.

1. Kevät, kevät, kevät

- Eftersom det är distanslöpning är det bara att springa för att utöka uthålligheten. För att bli bättre krävs mer kvalitet i träningen, att du tränar med hög puls. Det krävs även att du springer ofta och gärna längre distanser. Det är bra att köra ett långpass varje vecka, säger löptränaren Mats Erixon.

2. Öka kontinuerligt och långsiktigt

- Det är lätt att skada dig när du ökar löprundan eller tempot. Du bör hålla en lagom nivå så att du hinner återhämta dig. Det är aldrig farligt att träna för lite utan nästan farligare att träna för mycket, så öka lite varje år. Bygg upp dig för sträckan du ska köra, exempelvis ett maraton, och spring några pass på två till tre mil innan för att loppet inte ska bli för jobbigt.

Löpning BlaccGlöm inte att variera underlaget från grus och skog till asfalt. Kläderna på bilden kommer från Blacc.

3. Cykla, simma och promenera

- Du kan träna upp din uthållighet genom att cykla, simma eller promenera. Det allra bästa är så klart att springa, men det är bra att veta vilken nivå du ligger på. Ha lite respekt för din återhämtning i den bemärkelsen att det är okej att gå lite under löppasset om du blir för trött.

4. Variera underlag och sträcka

- Du bör variera underlag, så som skog, grus och asfalt, och även sträckan i allt från 20 minuter till två timmar.

5. Glöm inte mat och återhämtning

- När du springer tränar du ned dig och då måste kroppen återhämta sig med mat och vila. Får du inte det så kommer du bli övertränad och därmed sämre. Det är då vi PT-löpare kommer in för att tillföra struktur i träningen.

6. Sänk tempot vid utmattning

- Fyll på med så mycket energi det går under löprundan. Ta djupa andetag och andas med hela magen, då blir du lite återställd. När du kör ett maraton kan banan, choklad och sportdrycker får fart på benen igen. När du väl har nått väggen under ett maraton brukar det däremot vara svårt. Glöm inte att ta med dig vatten när du ska springa i över en timme. Det är en bra säkerhet när du ger dig iväg, du vet aldrig hur du eller kroppen kommer att må.

7. Förbered dig psykiskt

- Du tränar upp din psykiska hälsa genom att springa långt på träningen och genom att göra avslappningsövningar. Ett annat tips är att leva in dig i loppet och träningen, att du förbereder dig på hur det kommer att kännas och vilken sträcka du kommer att köra. Gå in i träningen innan den äger rum. Under själva träningen är det viljan som styr.

LÄS MER: Sommarens lopp och hinderbanor 2017

LÄS MER: Så ska du hålla armarna när du springer