5 tekniktips för bättre tid i Vasaloppet Image

5 tekniktips för bättre tid i Vasaloppet

Balans, böjda armar och stolt hållning spelar stor roll i din längdskidåkning. Här är expertens fem tips som får dig att åka snabbare och bättre.

Precis som bättre hållning och fotisättning förbättrar din löpning, finns det mängder med knep som gör att du åker bättre och fortare på ett par längdskidor. Vasaloppets officiella coach Catarina Henriksson ger sina fem bästa tips på hur du kan förbättra din tid i loppet.

#1. Öva upp balansen

- Under längdskidåkning måste du ha så pass bra balans att du kan glida på en skida medan den andra skidan och båda stavarna är i luften. Det är skillnaden mellan att åka på skidor och gå på dem. Mitt tips är därför att börja varje skidpass utan stavar. Åk i femton minuter där du fokuserar på att göra en bra tyngdöverflyttning på skidorna. Förutom att du förbättrar balansen tränar du även upp frånskjutet, säger före detta längdskidåkaren och coachen Catarina Henriksson.

#2. Lyft blicken

- Många åkare kan bli lite sittande i sin skidåkning. När vi blir trötta eller mår dåligt faller kroppen lätt ihop. Det som händer med skidåkningen är att du blir väldigt framåtböjd, får inte samma kraft i frånskjutet och får ett sämre fäste under åkningen. Mycket av kraften kommer från höften och för att aktivera den måste vi resa oss upp, komma upp med bröstet och lyfta blicken. Så ha en stolt hållning för att få med hela kroppen samtidigt som det mentalt peppar dig själv.

#3. Ha böjda armar

- Jag märker att många sätter ned stavarna i marken med raka armar, vilket gör att du nästan enbart jobbar med axlarna. Det är inte många som är så pass tränade i axlarna att de kan åka längd med raka armar. Med böjda armar får du bättre kraft, så se till att ha en böjd armbåge när du sätter ned staven i marken. Om du är osäker på om du har tillräckligt böjda armar kan du titta var stavisättningen sker, den bör vara vid tårna och inte framför dig.

#4. Öva på spårbyten

- Du kommer att komma ikapp folk som åker lite långsammare än vad du gör och då vill du vara säker på att du kan byta spår. Börja träna på spårbyte när du är stillastående. Håll en låg position med böjda ben, gå ut med den yttersta foten först och sedan in med den andra. När den rörelsen sitter kan du öva på det i fart. Mitt i ett staktag tar du ett skär åt sidan som att du åker skridskor. Glöm inte att hålla en djup position även här. Spana in videon för att se hur ett spårbyte går till.

#5. Åk på en skidhelg

- Eftersom det är lätt att vardagen kommer i vägen för dina planerade skidpass är mitt tips att du viker en hel helg till längdskidåkningen. Åk iväg till en skidanläggning där det enda du gör är att äta, sova och träna. En helg där livet inte kommer emellan, det kommer ge dig väldigt mycket träning inför Vasaloppet.

Skulle du vilja ha hjälp av Catarina Henriksson? Mer info hittar du på hennes hemsida, och glöm inte att följa henne på Instagram och Facebook.

LÄS MER: Så ska du träna och äta inför Vasaloppet

LÄS MER: Charlotte Kallas bästa tips för längdskidåkaren