PT-Fias uppvärmningstips Image

PT-Fias uppvärmningstips

Vi vet. Det pirrar i benen av lust att ställa sig på skidorna. Men innan du gör det kan det vara bra att värma upp, för att slippa krampkänningar och muskelsträckningar. PT-Fia guidar dig rätt!

Precis som med golf och simning är det många som hoppar över uppvärmningen när det gäller skidåkning. Men fastän det är en extremt rolig aktivitet – så är den också ansträngande för kroppen. Om du går från att sitta vid en skärm åtta timmar per dag till att stå i pisten eller vara ute i spåret hela dagarna under sportlovet kan det vara bra att ge kroppen att förbereda sig för vad som komma skall.

Uppvärmningen gör att du blir varm, får en pulshöjning och minskar skaderisken. Du blir mentalt förberedd och känner dig ofta mer taggad på träningen när du får ladda med uppvärmningen, säger Sofia Sjöström, mer känd som PT-Fia. Hon började åka längdskidor när hon bara var fyra år gammal, i IFK Hedermora skidklubb, och tränade och tävlade tills hon fyllde 16 år.
– Längdåkningen är helt enkelt en väldigt stor del av min uppväxt. Vi har åkt på läger, fått första kyssen, vunnit vänner, tävlat, umgåtts med flera familjer, åkt över hela Dalarna och halva Norrland. Jag har helt enkelt levt för skidåkningen.
Eftersom längdåkning är något av det jobbigaste du kan göra, gäller det att värma upp hela kroppen innan du ger dig ut.
– Satsa på rörlighet och sådant som höjer pulsen. Jogga på stället, gå stavgång, rulla vrister, axlar, benen. Stakningsövningar utan stavar är perfekt för att för att få igång rörelsen. Tåhävningar, upphopp eller lättare varianter av burpees kan också fungera för att få upp pulsen.

Det kan också vara bra att förbereda kroppen lång tid innan du faktiskt har åkt till fjällen eller utomlands under sportlovet. Om du tränar ordentligt innan, så orkar du mer, presterar bättre och får ut mer av din snöfyllda semester.

Jag skulle även vilja påstå att styrketräningen är minst lika viktig som konditionsträningen för en skidåkare. När det gäller både längdåkare och utförsåkare så är det viktigt att ha en stark core. Då menar jag helheten, som innebär både rygg, sida och mage. Stora benövningar och grundläggande basövningar som knäböj, benpress, ländryggspressar, armhävningar och utfall är bra övningar att använda dig av. För främst längdåkningen är det extra viktigt att koppla på överkropppen och muskler som axlar, triceps och rygg. När det gäller att få bättre flås är det bra att jobba med intervaller i olika format för att höja konditionen och uthålligheten.

Om du aldrig förut åkt längd, men nu blev sugen på att testa har PT-Fia ett riktigt bra tips.

– Det viktigaste tipset jag kan ge dig som nybörjare är att investera i någon som kan lära dig grunderna i tekniken. Det spelar ingen roll hur stark eller snabb du är om du inte får lära dig tekniken från början.


pt fia

PT-Fia är aktuell med nya boken PT-Fias Tio i topp. Foto: Erik Dilexit.