Träningsutrustning för gym – det här behöver du

Vissa vill ha så lite utrustning som möjligt när de tränar, medan andra gillar att vara kittade till tänderna. Här är utrustningen du behöver för att träna som hardcore-gymmaren!

Beroende på vad du tränar behöver du olika typer av träningsutrustning. Ibland kan devisen ”less is more” vara något att utgå ifrån, men i många fall kan rätt utrustning kan ge dig förutsättningarna att träna på ett bättre sätt, och att hjälpa dig att nå dina personliga träningsmål. Gillar du att lyfta tungt? Då kan det vara värt att investera i ett par riktiga lyftarskor och ett lyftarbälte. Gillar du bra och effektiv uppvärmning och konditionsträning? Ett hopprep är perfekt för det ändamålet! Träningsutrustning kan också vara en förutsättning för att kunna träna hemma. 

Den viktigaste träningsutrustningen för dig som tränar på gym.

Pulsklocka

suunto g51

En pulsklocka håller koll på din puls, kaloriförbrukning och dina prestationer samt ger dig tips längs vägen. En del varianter har GPS-spårning och registrerar din sömn, eftersom även vila och återhämtning spelar en roll i din träning. På bilden: Suunto 5G1. Rekommenderat pris 3485 kronor. 

Lyftarbälte

casall weight belt

Lyftarbältet är väldigt användbart för dig som gillar att lyfta tungt. Bältet skyddar ryggen och magen vid alla olika typer av lyft (till exempel snatch, overhead squat, clean, push press och så vidare). På bilden: Casall Weight Lifting Belt. Rekommenderat pris 399 kronor. 

Lyftarskor

nike lyftarsko

Det finns flera fördelar med att använda lyftarskor när du håller på med tyngdlyftning. Till exempel att de är stabila med en ordentlig sula som inte rör sig under stor belastning. Lyftarskor har också en förhöjd klack (bakre delen av sulan) som hjälper dig i bottenläge och knäböj. Det du saknar i rörlighet naturligt kan den förhöjda klacken hjälpa dig med. På bilden: Nike Romaleos 3 XD. Rekommenderat pris 2145 kronor.

Handledsskydd

better bodies wrist wraps

För att både förebygga och skydda handlederna mot onödig belastning under träning finns handledsskydd, även kallade wrist wraps. Du får extra stabilitet vilket är bra när du ska lyfta lite tyngre. På bilden: Better Bodies Camo Wrist Wraps. Rekommenderat pris 249 kronor.

Gummiband

gummiband

Gummiband är ett av de mest användbara tillbehören att ha på gymmet eller för hemmabruk. Med gummiband kan du dels skala en pull-up men även använda i vissa benövningar för att öka motståndet. På bilden: Abilica Rubberband. Rekommenderat pris 149 kronor. 

Vristvikter

casall wrist weights

Vristvikter kan dels funka till att optimera dina powerwalks, men även på gymmet när du vill ha en extra utmaning i din styrekträning. Till exempel kan de ge mer motstånd när du gör övningar som bicepscurls, axelövningar och hoppar hopprep. På bilden: Casall Wrist Weights. Rekommenderat pris 299 kronor. 

Kompressionstights

blacc lavaKompressionstights håller muskler och vävnader på plats under tunga gympass. Tightsen – och andra kompressionskläder – minskar vibrationerna även vid löpning. Kompressionstights finns både för dam och herr med hög och låg midja beroende på vad du föredrar. På bilden: Blacc Lava Compression Tights. Rekommenderat pris 399 kronor. 

Vadskydd

vadskydd

Vadskydd är något för dig som vill ha ökad kompression, stabilitet och stöd i under delen av benens muskler. De ger även ökad blodcirkulation i vaden och hälsenan. På bilden: 2XU MCS Elite Compression Calf Guard. Rekommenderat pris 449 kronor. 

Hopprep

master hopprep

Varför hoppa hopprep? För konditionsträning och att få upp pulsen innan ett gympass är hopprepet perfekt. Oavsett om du kan göra double unders eller inte är ett hopprep värt att investera i. En annan fördel med att ha ditt eget hopprep är att du kan justera längden så att det är perfekt för just dig, till skillnad från om du lånar ett på gymmet. På bilden: Master hopprep 300 cm. Rekommenderat pris 109 kronor. 

Träningsväska

nike duffel bag mSjälvklart behöver du en träningsväska att bära all din träningsutrustning i. Satsa på en modell som rymmer allt – även handduk och ombyte. Ett stort plus är mindre fack i där du lägga nycklar, gymkort och liknande så att du enkelt hittar dem. En träningsväska ska vara i tåligt material så att den håller länge och tåls att släpas på fram och tillbaka till träningen. På bilden: Nike Brasilia Duffel M. Rekommenderat pris 379 kronor. 

LÄS MER: Minitest: Det här är lyftarskon Nike Romaleos 3 XD

SHOPPA HÄR: Träningsredskap