Tänk på det här när du ska köpa inomhustrainer

Är du cykelfantast, triathlet eller på jakt efter en bra cardiomaskin till ditt hemmagym kan en inomhustrainer vara något för dig.

En inomhustrainer kan se ut på lite olika sätt, på vissa fäster du hela cykeln på inomhustrainern, på andra modeller behöver du ta av bakhjulet först. Men gemensamt för alla är att du kan cykla på din vanliga cykel – inomhus.

Finns det någon poäng med att använda en inomhustrainer nu när det börjar bli varmt ute igen?

– Många tänker kanske att en inomhustrainer är något specifikt för vinterträning, när du inte kan vara ute på vägarna. Men en inomhustrainer kan du lika gärna använda på sommaren, när du vill få ut maximalt av ditt träningspass. När du är ute och cyklar så rullar du, det finns nedförsbackar och så vidare, vilket gör att du inte kan styra din träning fullt ut. Men på en inomhustrainer kan du justera din poweroutput och motståndet, under hela ditt träningspass, säger Caroline Rafstedt på RLVNT, som vet allt och lite till om inomhustrainers.

Hur skiljer det sig mot att cykla utomhus?

– Det som är väldigt bra med inomhustrainers är att de ger en liknande känsla. Du kan genom en app välja att cykla en viss bana och då justerar många modeller motståndet automatiskt, så att det blir tyngre när det går uppför eller lättare nedför. Fördelen med en inomhustrainer är att du kan välja om du vill ha samma känsla som när du cyklar utomhus eller om du vill ha en mer strukturerad och intensiv träningsupplevelse.

Hur kan alla ha nytta av en inomhustrainer?

– Ja, om du gillar att cykla så är det ett bra träningsredskap. Du kan göra det socialt och skoj till exempel genom appen Zwift, men även använda till riktigt hård träning som förbättrar styrkan och uthålligheten, som samtidigt är skonsam för kroppen. Är du mer avancerad, triathlet till exempel, så har du redan två andra grenar du ska lägga mycket tid på. Då kan det vara skönt att bara lägga en timme på ett intensivt pass på inomshustrainern, i stället för att köra tre timmar utomhus för att få samma effekt.

inomhustrainer
Tacka tekniken för att det kan vara socialt att cykla ensam hemma i vardagsrummet.

LÄS MER: Vässa kondisen hemma med en crosstrainer
LÄS MER: Tänk på det här innan du köper roddmaskin
LÄS MER: Slipp kylan – träna hemma