De 3 vanligaste misstagen i en handstående armhävning

Som crosstfitter är du beroende av att kunna göra handstående armhävningar. Här är misstagen du ska undvika när du står upp och ner!

Du vet säkert redan att det viktigaste när du gör handstående armhävningar är att arbeta med kroppen som en enhet. Det innebär att hålla ihop knän och fötter, ha en aktiv överkropp och en tight sits så att du inte svajar eller har några onödiga brytpunkter på kroppen. På så sätt kan du få hela kroppen att arbeta i en riktning, vilket gör det lättare för dig. Men oavsett hur bra du är på handstående push-ups finns det alltid utrymme för förbättringar, och det är särskilt viktigt att vässa din teknik nu inför Crossfit Open. Kanske gör du något av dessa vanliga misstag?

handstandpushup
Vill du se hur en handstående armhävning ser ut på video? Se Gebriel Rutensköld demonstrera det HÄR.

1. Du flämtar innan du kan göra strikta repetitioner

Inom crossfit pratar många om "strict before kip". Det kan kännas lite tråkigt, eftersom det är mycket lättare att göra kiped handstand push-ups än strict, du kan göra ungefär tre gånger fler kiped än strict.

- Anledningen till att du bör vänta med kipping innan du kan göra strict är av säkerhetsskäl. Du kan inte kippa på vägen ner, du måste kunna hålla i dig ordentligt", säger crossfit-atleten Gebriel Rutensköld.

kipp
En kipple är när du drar knäna mot bröstet för att få hjälp på vägen upp.

2. Du har fel placering av händerna

En mycket vanlig metod är att placera händerna så att tummarna är vända mot varandra. Du bör inte göra det, för om du har händerna på det sättet kommer dina armbågar att peka utåt. Om du istället vänder händerna utåt, med tummarna pekande framåt, går armbågarna in mot kroppen. Detta är bra för axelhälsan, eftersom det belastar triceps mer i en dålig position än axlarna.

- Många placerar också händerna för nära eller för långt från väggen. Vad som är lämpligt är individuellt, men skapa en liten triangel med händerna och huvudet och prova dig fram.

handstand pushup
Tänk dig att du bildar en triangel med huvudet och händerna.

3. Du kan inte komma tillräckligt högt upp

Förra året kom det en ny standard för hur handstående armhävningar ska se ut. För att uppfylla kraven för en godkänd handstående armhävning ska du stå vänd mot väggen, med höftbredds avstånd och tårna mot väggen, med raka fötter. Pressa sedan bröstet mot väggen, sträck ut armarna och för ihop tumtopparna. Mät sedan från där handen övergår i handleden och åtta centimeter nedåt. Där drar du en linje. Varje repetition börjar och slutar ovanför den linjen.

- Det innebär att om du avbryter övningen för att vila, måste du först sparka dig upp innan du kan börja räkna. Den nya standarden kräver inte längre att armarna ska vara låsta, men för att nå över den linje du har ritat måste du låsa armarna och därför ska du alltid göra det. Den nedersta positionen är när ditt huvud vidrör golvet.

handstand pushup
Helt utsträckta armar.

Tack till:
CrossFit Nordic

LÄS MER: Hur slår du dina vänner i Crossfit Open?