Den svettiga verkligheten

Att svettas när man tränar är naturligt. Precis som att bli trött eller röd i ansiktet. Ändå undviker allt för många kvinnor att träna i en rädsla att se svettig ut, i en rädsla över hur man ska uppfattas utifrån. Och det är inte så konstigt, med tanke på att den bild som idag visas upp inte speglar verkligheten – inte den svettiga verkligheten i varje fall.

Som ett företag inom sport och träning ser vi hur vi själva också är en del av problemet. Därför vill vi bli bättre på att spegla den mer autentiska verkligheten, där alla typer av aktiva livsstilar är tillåtna och där alla kvinnor känner sig fria att träna – på sitt sätt. För att träna handlar om så mycket mer. Det handlar om att ta hand om sig själv, både fysiskt och psykiskt. Det handlar om att göra något lustfyllt. Och det handlar om att pusha sig själv, för sin egen skull.

3 svettiga frågor

Vi lät några ur Sportamore-teamet besvara några svettiga frågor inför kampanjen. Här kan ni ta del av deras svar:

1: Hur bra skulle du säga att sportindustrin är på att inkludera svett i sin marknadsföring?

Inte alls och det är därför vi kände att vi dels behövde uppmärksamma det i vår nya kampanj. Att visa träning i sin absolut mest naturliga form känns som det mest rimliga för sportföretag. Det är sjukt att så få, om ens några aktörer reflekterat över detta tidigare, och att inte vi varit en av dem. Det är hög tid att förändra bilden som målas upp av kvinnor som tränar idag.

Stine, Sportamore

2: Tycker du själv att det är jobbigt att bli röd eller svettig när du tränar?

Både och. I stunden när jag tränar tänker jag inte riktigt på det, men det är klart att jag reflekterar över att jag blir svettig och röd och hur andra ser på mig. Samhället har skapat en skev bild av vad rödhet och svettighet innebär, när det är det mest naturliga som finns. Nu när vi pratat om svett och rödhet så känner jag inte alls att det känns lika jobbigt som jag tyckte innan, man måste liksom avdramatisera det hela.

Lina, Sportamore

3: Tror ni att det är många kvinnor som hämmas av sitt svett?

Absolut! Något som skapas av skeva normer och stereotyper av hur kvinnor ska vara och se ut, vad som är okej och vad som inte är det – vilket absolut är något vi varit med och bidragit till på Sportamore. Det är ett långsiktigt arbete som flera stora aktörer måste jobba mot. Det är just därför vi vill visa upp svetten, egentligen helt okommenterat, för att gestalta det lika naturligt som det faktiskt är.

Vilma, Sportamore

#svettamore