poster

Löparväst: Vilken ska du egentligen välja?

Vätskebälte och löparväst är vanligt förekommande utrustning vid både traillöpning och väglöpning. Kanske kan det dock vara knepigt att välja rätt vätskesystem för rätt tillfälle. Say no more - tillsammans med Salomon guidar vi dig rätt!

Börja med att fundera på hur långt du ska springa. Vilken lösning du väljer bör till stor del bero på din planerade distans.

Löpning under 1 timme:

På korta turer behövs oftast ingen löparväst. Om det är väldigt varmt eller om du av andra anledningar känner att du behöver få med dig vätska kan ett vätskebälte vara ett bra alternativ. En väst som rymmer upp till 2 liter vatten är också ett bra alternativ.

Active Skin 8 - anpassad specifikt för kvinnor! Se den direkt här

Löpning på 1-2 timmar:

Här kommer en löparväst väl till hands. Om du gillar lite längre men ändå relativt stadsnära löpning bör en vätskemängd på 2 till 5 liter vara mer än tillräckligt för att säkerställa din vätsketillförsel. Välj därför en löparväst med sådan volym.

Då löparvästar är specifikt utformade för löpning följer den din kropp och orsakar inte problem med skvalpande när du springer. En väst är ofta mer stabil än en ryggsäck som kan, om du har otur, leda till irritation och i värsta fall obekväma skavsår. På mellanlånga turer behöver du oftast inte övriga funktioner som en fullstor ryggsäck erbjuder, varpå det bästa alternativet är en löparväst och att satsa på att du är bekväm genom hela löpturen.

Löpning på 3 timmar eller mer:

Även här kan det räcka fint med en löparväst, men tänk på att du behöver en väst som rymmer mer volym. Välj en väst med en volym på 6 till 10 liter. Gäller det ultratrail eller löpning “off the beaten track” så bör du ha rum för minst 12 liter.

Om du planerar att springa eller gå längre än 3 timmar kan det vara värt att fundera över om du kanske behöver en ordentlig ryggsäck. Om du kanske till och med gör detta på egen hand behöver du sannolikt ta med dig även annan utrustning och förnödenheter av säkerhetsskäl. En väst har inte samma plats för exempelvis vattenflaska, mat, extra kläder, stavar och därför är en ryggsäck bättre då den helt enkelt rymmer mer av sådant du behöver.

Sammanfattningsvis:

Löpning under 1 timme: Vätskebälte eller väst på ca 2 liter.

Löpning på 1-2 timmar: Löparväst på upp till 5 liter.

3 timmar eller mer: Löparväst eller ryggsäck på 6 till 12 liter.

Ultratrail: Ryggsäck på minst 12 liter.

För dig som tävlar: glöm inte att det ofta finns vätskestationer längs vägen. Kankse behöver du inte ta med dig så mycket som du tror. Kontrollera innan du ger dig ut hur långt det är mellan varje station för att planera rätt.

SHOPPA: Se alla vätskebälten, -västar och -ryggsäckar från Salomon här

SE MER: Utforska hela Salomons sortiment här